Zillertalbahn Gmeinder D 75 BB D15

  Share on Twitter Share on Facebook
Foto van Zillertalbahn Gmeinder D 75 BB D15
 31 Mooi?
© Tijn
Location of photo: Strass im Zillertal.
Notes
Nogmaals een plaatje uit het prachtige Zillertal, waar tegen tweeën eindelijk de hardnekkige Alpenmist plaatsmaakt voor de zon. Een gaatje in de wolken legt prachtig de top van de Sonnwendjoch bloot terwijl de D15 met een drietal rijtuigen van de Zillertalbahn op weg is naar eindbestemming Mayrhofen. In Tirol heb je eerder last van een fotoberg dan een fotowolk, daarom heb ik het onderste deel van de foto maar wat lichter en warmer gemaakt.

Het kerkje van Strass eist ook een prominent plekje op de plaat op. Gek genoeg is de kerktoren groen. Gek genoeg? Jawel, want van oudsher is de Ziller-rivier de grens tussen het bisdom van Brixen (inmiddels Italië) en dat van Salzburg. Het rijke bisdom van Salzburg kon zich koperen daken permitteren, terwijl de Brixenaren het moesten doen met rode daken.

Nog altijd zijn kerktorens ten westen van de Ziller roodgekleurd, en daken aan de oostzijde van de rivier kopergroen. Strass ligt inclusief kerk echter ten westen van de rivier, maar het verhaal gaat dat het dorp door ertswinning een koperdak kon laten bouwen.

Een lesje Tiroler religiegeschiedenis verder volgt nu een overzichtje van wat er treintechnisch allemaal op de foto staat:

Zillertalbahn D15 + rijtuigen: R147 (Jenbach - Mayrhofen) || Strass im Zillertal, Tirol (AT) || 4 februari 2022 (13:50)
Vehicle data
Trainnr
Vehicle class
Vehicle category
Fabrikant


147
Train number
Photo data
Photgrapher
Tijn 
Taken on
Fri 4 feb '22
Uploaded on
Sun 13 feb '22
Views
55
Liked by 31: